Technologie

De ultieme houtbescherming gebaseerd op moleculaire binding

De voordelen van moleculaire binding

Rubio® Monocoat is de referentie voor het kwaliteitsvol en milieuvriendelijk beschermen van hout. De geavanceerde technologie van moleculaire binding waarop de werking van Rubio® Monocoat gebaseerd is, maakt de Rubio® Monocoat oliën niet alleen duurzaam, maar ook uiterst economisch en gebruiksvriendelijk.

De Rubio Monocoat olie verankert zich – in enkele ogenblikken – met de bovenste microns van het hout door een moleculaire binding aan te gaan met de cellulosevezels (geen filmvorming, geen verzadigingsmethode). Door deze unieke technologie onderscheidt Rubio Monocoat zich al jaren van andere houtbeschermingsproducten. Daardoor heeft onze technologie deze voordelen:

 • Eén enkele laag
 • Geen overlappingen
 • Duurzame bescherming
 • Unieke kleuren
 • 0% VOC
 • Alle houtsoorten
 • Eenvoudig onderhoud

 

Het verschil met andere technologieën

Vernis

Vernis op hout op moleculair niveau

Bij vernis vorm je een film op je hout die na verloop van tijd gemakkelijker afbladdert. Bovendien moet je hier meerdere lagen aanbrengen en komt er tussenschuren bij te pas. Dit zorgt voor meer werk, een groter verbruik en is tijdsintensiever. Bovendien voelt het hout hier niet meer natuurlijk aan, wat bij de Rubio Monocoat oliën wel het geval is. Misschien wel het belangrijkste van allemaal: een fout is niet herstelbaar. Heb je dus toch een fout gemaakt, dan moet je de volledige vernislaag afschuren en opnieuw beginnen.

Traditionele waxen en oliën

Traditionele waxen en oliën op hout op moleculair niveau

Bij traditionele waxen en oliën dringen de producten diep in het hout in. Door het saturatiesysteem heb je hier ook weer meerdere lagen nodig. Bovendien loop je de eerste één à twee maanden na applicatie het risico op vlekken bij een omgestoten glas wijn, die je er vervolgens niet meer uitkrijgt. Ook hier is het moeilijk om fouten te herstellen en je krijgt mogelijks overlappingen bij de verschillende lagen. 

Rubio Monocoat olie

Rubio Monocoat olie op hout op moleculair niveau

De unieke moleculaire binding zorgt ervoor dat je maar één laag moet aanbrengen en dat overlappingen onmogelijk zijn. Het hout is eenvoudig in onderhoud en behoudt daarnaast de natuurlijke look en feel, ook in combinatie met onze vele unieke kleuren. Druppels en vlekken zullen hier ook niet doordringen in het hout, maar blijven liggen op de oppervlakte zodat ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Als kers op de taart zijn de oliën ook enorm gebruiksvriendelijk. Je kan je houtproject gemakkelijk opdelen in verschillende dagen, want het product veroorzaakt geen afscheidingsstrepen. Nog een laatste bijkomend voordeel is dat deze producten gebaseerd zijn op lijnzaadolie en dus heel milieuvriendelijk zijn. 

 

De ultieme houtbescherming voor buiten gebaseerd op een innovatieve waxcrème

Het nieuwste product van Rubio Monocoat is geen olie, wel een innovatieve waxcrème. De Rubio WoodCream is geschikt voor verticaal buitenhout en kan aangebracht worden in één laag of met een optionele tweede laag voor een meer dekkend effect. De crème zorgt ervoor dat het hout intensief gevoed wordt, laat het hout ademen, behoudt de natuurlijke vochtbalans en structuur en is nog eens waterafstotend. Bovendien heeft de Rubio WoodCream een zelfreinigend effect: de waterdruppels glijden immers van het hout af en nemen vuiltjes mee in hun tocht naar beneden. De unieke crèmestructuur is ook erg gebruiksvriendelijk. Je hebt geen risico op overlappingen en druipt niet.

Waterafstotend, parelend en zelfreinigend effect van de Rubio WoodCream

 

Innovatie voor de industrie

Led's cure it in 1 layer

Ook voor de industrie voorziet Rubio Monocoat innovatieve technologieën. Zo zochten we voor de industrie een speciale technologie zodat onze olie meteen kan drogen. Rubio Monocoat LED Oil is een hardwaxolie voor het afwerken van houten vloeren en meubels, speciaal ontwikkeld voor onmiddellijke droging dankzij ledtechnologie. Ook deze olie is gebaseerd op moleculaire binding en kan dus aangebracht worden in één laag. Bovendien brengt de ledtechnologie nog andere voordelen met zich mee:

 • Milieuvriendelijk
  • Geen kwik
  • Geen onaangename geur
  • Geen emissie van ozon
  • Geen nood aan een afzuigsysteem
 • Energiezuinige lampen
 • Tijdbesparend
  • Het hout is onmiddellijk belastbaar
  • Het hout kan meteen worden verpakt

LED olie van Rubio Monocoat

 

Uniek brandvertragend oliesysteem

Voor openbare gebouwen, hotels en horeca is het belangrijk om brandveilig te zijn. Ons product Rubio Monocoat FR Oil System helpt hierbij. Het is immers het eerste brandvertragende oliesysteem met een Bfl-s1 certificaat voor eik. Het systeem werkt in 2 fases: een voorbehandeling met de brandvertragende RMC FR Base en een eindlaag met Rubio Monocoat FR Oil 2C. Het product is beschikbaar in alle standaard kleuren voor olie op binnenhout en heeft twee grote voordelen:

 • Onderzoek heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van zouten de doeltreffendheid van brandvertragende producten beduidend kan verminderen. In tegenstelling tot de meeste brandvertragende systemen bevat Rubio Monocoat FR Oil System geen zouten, wat de duurzaamheid van het systeem opdrijft.
 • Bij de ontwikkeling van het Rubio Monocoat FR Oil System werd gestreefd naar een zo beperkt mogelijke rookontwikkeling. Statistieken tonen immers aan dat vooral rook de kans om mensen uit brandsituaties te redden drastisch vermindert. De rookontwikkeling van ons systeem behaalde een s1-quotatie, een duidelijke indicatie dat het systeem ook op dit vlak veiliger is.

RMC FR Oil System toegepast in het Cultureel centrum

RMC FR Oil System toegepast in het Cultureel centrum "Leietheater" in Deinze | Kleur Pure op eik