Welke kleur Oil Plus 2C moet ik gebruiken voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat op mijn hout?

Het juiste kleur kiezen voor je houtafwerkingsproduct kan een moeilijk proces zijn. Enkele populaire kleuren van de Oil Plus 2C zijn Pure, White 5% en Natural. Het is echter niet zo dat alle drie de kleuren je hout zo natuurlijk mogelijk houden. We geven je hieronder enkele tips om je verder te helpen in je keuze, maar vergeet niet dat je jouw kleur altijd best test op een houtstaal. Zo krijg je echt het beste idee van hoe jouw kleur er op jouw hout zal uitzien.

De kleur Pure bevat geen pigment, maar is daarom nog niet doorzichtig. De olie is immers gemaakt van lijnzaad en bevat dus ook een natuurlijke kleur die het hout zal verrijken/verdonkeren. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe de Oil Plus 2C kleur Pure eruitziet op witte eik. Het hoekje rechtsboven werd niet behandeld.

Wil je dit verrijkend effect vermijden en dichter bij de natuurlijke kleur van het hout blijven? Dan zal een kleur met pigment dichter bij het gewenste resultaat komen. De kleur Natural bevat een romig witachtig/gelig pigment dat de natuurlijke verdonkering tegengaat bij witte eik. Ook de kleur White 5% zal een natuurlijker resultaat weergeven.

Op witte eik: links - Pure, midden - White 5%, rechts - Natural

Let wel op bij andere houtsoorten. Niet elke kleur zal hetzelfde resultaat weergeven bij elke houtsoort. Zo gebruik je bij rode eik beter de Precolor Easy Mint White om de roze/rode tonen te neutraliseren in combinatie met de Oil Plus 2C White 5%. Omdat walnoot op zich al een donkere houtsoort is, zal de kleur Pure hier juist wél het gewenste resultaat geven. Je krijgt hier een lichte verdonkering, maar dit is vaak een gewenst effect.